reede, juuni 22, 2007

Tavainimene, nuta,
sest augustikuust pead sa öise joomise lõpetama!

EPL-s väidab alkoholitootja Cardo Remmel, et "“See on üsna äraarvamatu ja eks elu edaspidi näitab. Pigem on tegu lihtsalt tavainimese kiusamisega, kes peab nüüd üsna arusaamatul põhjusel hakkama oma harjumusi muutma,” ...
Lisaks on meedias sõnavõtte ka alkoholi tarbijate endi poolt ja nende poolt, kes alkoholi laastavat mõju ühiskonnas enim näevad.

Remmelil on tegelikult õigus - tavainimene on suur alkoholisõber.
Seda elustiili õpetatakse peredes ja ka väljaspool kodu juba väikelastele.

Olin 20-aastane, kui tööl, sünnipäevalauas, tegi minu otsene ülemus seltskonnale ettepaneku, et mind kinni hoitaks ja vägisi alkohol suhu valataks. Kõik naersid ja mind päästis vaid see, et üks pisut suurem ülemus ütles, et nii ei sobi.
Ülikoolis väitsid mu kursusekaaslased, et ilma alkoholita pole lõbu õige lõbu.
Hiljem aga nägin, et nn. tavainimene ei tulegi ilma alkoholita toime. Sa pead olema pidevalt "laksu all", et elu üldse elamisväärne võiks olla.
Alkoholi tarbimine on saanud lausa prestiiži küsimuseks, kaine inimene tundub "tavainimeste" seas kiiksuga erandina.

Õigus on neil, kes ütlevad, et alkoholi keelamisest üksi pole kasu. Oluline on ühiskonna tauniv suhtumine praegu legaalsesse narkootikumi - alkoholi.
Valesti arvavad aga need, kes oletavad, et alkoholi müügi keeluga ostetakse kokku rohkem alkoholi ja probleem muutub veel hullemaks. Julgen väita, et suures koguses alkoholi kokku ostma hakkavad need, kes tarbivad seda niigi üle keskmise. Hüsteeria oma ootamatult tühja baarikapi pärast on haaranud neid, kel on kombeks oma baarikapp regulaarselt tühjaks juua.

Alkohol on meelemürk, mis on mõeldud meie meelte hägustamiseks ja tulla siin hirmutama toidukaupluste sulgemisega on puhas labane santaaž.
Miks näiteks ei võiks alkoholi kui kemikaali müüa rauakauplustes?
Tehnilist piiritust ju müüakse seal!

Sildid: , , ,

2 Comments:

Blogger skarabeus said...

Ja kui nüüd meenutada kunagi juba viidatud ütlemist, et "üle poole praegu maa peal elavatest inimestest ei kuulu tegelikult üldse siia", siis on, mille üle järele mõelda. Siin ja praegu, konkreetselt ning ilma imestamata.

Sama tsitaat koos pikema kontekstiga: http://www.graalia.ee/eetikast.html

26 juuni, 2007 16:47  
Blogger skarabeus said...

Palun vabandust, proovin tekitada siia ka töötava lingi:
Eetikast

26 juuni, 2007 16:55  

Postita kommentaar

<< Home